Hiihto ja doping

Doping on ollut uutisoinnin kärkenä jo useamman vuoden, johtuen Venäjän laajasta dopingskandaalista Sochin olympialaisten aikaan. Venäjällä on todistetusti ollut systemaattinen, valtion tukema doping-ohjelma, vähintään viimeiset 5 vuotta. Luultavasti vielä kauemminkin, mutta varmasti pystytään todistamaan tapahtumia kuitenkin vähintään 5 vuoden päähän.

Mitään uuttahan tässä ei tietysti ole, sillä myös Suomalaiset muistavat valitettavat Lahden MM-kisat, sekä Mika Myllylän ja muiden suomalaisten huippuhiihtäjien dopingskandaalin. Paljon on myös huhuttu esimerkiksi Norjalaisten käyttävän systemaattista dopingia, mutta tätä ei koskaan ole pystytty 100% varmuudella näyttämään todeksi.

Motivaattorina raha

Mitä enemmän urheilussa liikkuu rahaa, sen suuremmaksi kasvavat myös houkutukset. Tässä osuutensa on myös sponsoreilla, joiden toiminta on hieman kaksinaamaista. Sponsorit tukevat isoilla summilla urheilijoita ja toivovat heidän tietysti menestyvän keinolla millä hyvänsä. Isot rahoittajat sulkevat silmänsä kaikenlaiselta vilpiltä ja dopingilta, kunnes vyyhti alkaa paljastumaan. Mikäli urheilija kärähtää dopingista, on sponsorin helppo työ ”tekopyhästi” vetää kaikki tuki pois, välttääkseen negatiivisen julkisuuden.

Eritoten vedonlyönnin kohdalla tämä tuottaa suuria ongelmia, sillä myös tavalliset vedonlyöjät ovat kiperän paikan edessä. Ei varmasti ole kenellekään ideaalitilanne, kun joutuu lyömään rahaa kohteesta tai urheilijasta, tietämättä kuka urheilee rehdisti ja kuka ei. Vedonlyöntikohteita on onneksi sen verran monta tuhatta lähes päivittäisessä tarjonnassa, että pelkkä hiihto ei onneksi ole vedonlyöjän ainoa vaihtoehto. Esimerkiksi tällä sivustolla on listattu kymmeniä yrityksiä, jotka tarjoavat hurjan määrän pelikohteita joka ikinen päivä. Vaikka vedonlyöntiyritykset eivät ole vastuussa mahdollisesti dopingista eri urheilulajeissa, huomaathan, että usein tällaiset epäilykset näkyvät kuitenkin kertoimissa, sekä jopa pelivalinnoissa. Usein netticasinot, sekä vedonlyöntiyritykset jopa poistavat listoiltaan pelattavia kohteita, mikäli on edes pieni epäilys vilpistä.

Grigori Rodchenkov

Rodchenkov on entinen RUSADAN (russian antidoping) johtaja, joka paljasti valtion tukeman, systemaattisen doping-ohjelman vuonna 2015. Esimerkiksi Netflixistä löytyvä dokumentti ”ICARUS” on erittäin hyvin tehty kuvaus miehestä, sekä hänen pakoilusta Venäjän valtion ulottumattomissa. Rodchenkov esiintyi useilla videotallenteilla omana itsenään, ilman anonyymiteetin tuomaa suojaa. Hän mm. paljasti yksityiskohtaisia keskusteluita Venäjän urheiluministerin, sekä jopa itse Vladimir Putinin kanssa käytynä. Dokumentti ei jätä mitään mielikuvituksen varaan ja se onkin useaan otteeseen palkittu useissa elokuva & tv-alan gaaloissa.

Grigori Rodchenkov asuu tällä hetkellä tuntemattomassa lokaatiossa, luultavasti Yhdysvaltojen rajojen sisäpuolella. Hän on ollut vuodesta 2015 asti todistajansuojeluohjelmassa, sillä luonnollisista syistä, hänen henkensä on välittömässä vaarassa. Putin, sekä Venäjän valtio ovat kiistäneet kaikki syytteet, systemaattisesta doping-ohjelmasta, jossa pääasiallisena kohteena ovat olleet venäläishiihtäjät sekä yleisurheiljat. Hurjimpien arvioiden mukaan, jopa yli tuhannen (1000) venäläisen urheilijan dopingnäytteitä on keinotekoisesti manipuloitu, positiivisten näytteiden välttämiseksi.

Hiihdon tulevaisuus

Eritoten hiihdon tulevaisuus ei tällä hetkellä näytä kovinkaan valoisalta, sillä koko lajilta on eräänlainen totuuspohja ja uskottavuus kadonnut. Uskottavuus ei  ole laskenut pelkästään katsojien silmissä, vaan myös puhtaina urheilevien yksilöiden parissa. Kukapa sitä haluaisi osallistua kisaan, missä kilpatoveri on hankkinut epäreilua etua, käyttämällä laittomia aineita? Kuten ylempänä jo kertaalleen mainittiin, niin kauan kun urheilun ympärillä liikkuvat rahamäärät jatkavat kasvamistaan, huijaamista tulee aina esiintymään. Tämä on valitettava lieveilmiö, jonka korjaamiseksi eivät edes huippuanalyytikot ole vielä keksineet ratkaisua.

On siis selvää, että WADA (World Antidoping):n on tehtävä dramaattisia muutoksia testausjärjestelmään, jotta doping saataisiin kitkettyä urheilusta. Heidän harmikseen teknologia, sekä laittomat aineet kehittyvät samaan aikaan, joten kyseessä on eräänlainen, päättymätön kissa ja hiirileikki.