Hiihto on halpa harrastusmuoto

Kun löytää kiinnostavan urheilulajin, saattaa homma joskus tyssätä harrastuksen kalliiseen hintaan. Jos ei ole varma kiinnostuksen jatkuvuudesta, ei lajin kokeiluun välttämättä halua satsata suuria summia. Liikuntalajien parista löytyy toki monenlaisia lajeja, joiden harrastamisen aloittamiseen vaaditaan suuriakin investointeja, mutta murtomaahiihto ei ole yksi näistä.

Kyseisen lajin aloittaminen ei vaadi suurta budjettia, vaan ainoastaan sopivat monot, sukset ja sauvat. Hiihtäminen tapahtuu pääasiassa talvisissa olosuhteissa, joten harrastuksen aloittamiseen tarvitaan myös sopivat ulkoiluvarusteet.

Lisää tehoa hiihtoon edullisesti

Oli hiihto sitten tuttu harrastus tai ei, saattaa olla hyvä ottaa pieni kertaus lajin tekniikasta aina silloin tällöin. Näin hiihtolenkeistä saa varmasti paljon enemmän irti. Tekniikkaohjausta ja -opastusta saa helpoimmin ja edullisimmin esimerkiksi hiihtoseurojen järjestämiltä kursseilta, joiden hinnat liikkuvat usein alle sadassa eurossa.

Halvimmillaan hiihtokouluihin tai -kursseille voi päästä vain muutamalla kymmenellä eurolla. Tämä on varsin pieni hinta siitä, että tekniikka paranee, harjoitusten teho nousee ja parhaassa tapauksessa pääsee vielä tutustumaan muihin harrastajiinkin.

Vuokravälineet lajin kokeilemiseen

Jos ei ole aivan varma, onko hiihtoladun kuluttaminen itselleen oikea liikuntamuoto, kannattaa ennen omien varusteiden ostamista kokeilla lajia vuokravälineillä. Tarvikkeita saattaa löytyä myös ystävän tai tuttavan varastosta. Jos lähipiirissä on jo lajin harrastajia, heitä kannattaa käyttää hyödyksi.

Tietysti tässäkin asiassa on tärkeää, että varusteet ovat sopivat. Siihen kannattaakin kiinnittää tarkasti huomiota. Hiihtosuksen valintaan vaikuttavat henkilön koko, paino sekä hiihtotapa. Jos suksia ja muita varusteita lähtee lainaamaan, on tämä asia hyvä huomioida.

Kaverilta lainaaminen saattaa onnistua ilmaiseksikin, mutta murtomaasuksien vuokraaminenkaan ei kovin budjettia rasittavaa ole. Suksipaketin voi saada vuokrattua päiväksi jopa muutamalla kympillä, vaikka tosin Lapin hiihtokeskuksissa hinnat saattavat olla hiukan korkeammatkin.

Tarvittavat varusteet edullisesti

Maastohiihtoharrastuksen aloittamiseen riittää, kun käytössä on suksipari, sauvat sekä monot. Monot vaikuttavat osaltaan suksien valintaan, joten kannattaa ensin kokeilla vuokravälineillä, millainen mono ja kumpi hiihtotyyli itselleen paremmin sopii. Monoja ostaessa on tietenkin tärkeää, että se sopii käyttäjänsä jalkaan, joten tässä kohtaa kannattaa ehdottomasti panostaa laatuun.

Budjettituotteita toki löytyy myös hiihtomonoista. Tarjolla on jopa noin 50 euron luokassa liikkuvia malleja. Kannattaa tietysti hyödyntää myös alennusmyyntejä tai vaikkapa pakettitarjouksia, jolloin monoja voi saada ostettua edullisemminkin.

Suksia ostaessa kannattaa muistaa, että joskus ne myydään ilman siteitä. Siinä tapauksessa ne pitää ostaa ja kiinnittää erikseen. Tämä on tärkeä muistaa erityisesti silloin, kun kyseessä on tiukan budjetin varustehankinta.

Suksia valitessa on tärkeää, että hiihtäjän koko ja hiihtotyyli otetaan huomioon. Lisäksi päätökseen vaikuttaa se, haluaako kuntoilija sukset, joissa on ns. pitopohja. Vaihtoehtoisesti hän voi itse voidella suksiaan. Vaihtoehtoja on tarjolla useasta eri hintaluokasta, mutta halvimmillaan parin voi saada alle sadalla eurollakin. Tosin tällöin tulee laskea lisäksi siteiden hinta.

Maastohiihtoon tarvitaan suksien ja monojen lisäksi sauvat. Niiden hinnat vaihtelevat varsin laajalla skaalalla, sillä tarjolla on niin muutaman kymmenen euron kuin satojen eurojen vaihtoehtoja. Sauvoja valitessa tulee tietenkin ottaa huomioon hiihtäjän pituus sekä käytetty hiihtotyyli.

Varusteiden metsästäminen kirpputorilta

Uutena ostamisen sijaan voi budjettihiihtäjä hankkia varusteensa myös käytettynä, joissain tapauksissa varsin edullisestikin. Vanhoja hiihtovarusteita löytää helposti sosiaalisen median kirpputoreilta. Lisäksi hiihtoseurojen kautta voi kysellä käytettyjä välineitä, joita saattaa sitten saada omaan käyttöönsä sopuhintaan.

Hiihto on kaiken kaikkiaan varsin edullinen harrastus, sillä joidenkin satunnaisten latumaksujen ja mahdollisen hiihtokurssin lisäksi tarvitsee hankkia vain varusteet. Parhaimmillaan koko varustepakettiin ei tarvitse upottaa satoja euroja, vaan suksiparin saattaa löytää käytettyinä ja monot tarjouksesta. Tällaisella yhdistelmällä koko setin hinnaksi saattaa hyvinkin jäädä alle 200 euroa tai jopa vähemmänkin.