Hiihtopaikat pk-seudulla

Vaikka monia murtomaahiihtäjiä houkuttavat Lapin tunturit ja niiden runsaat latuverkostot, on monella kuitenkin mahdotonta päästä tekemään hiihtolenkkinsä näin ylellisissä olosuhteissa. Suomessa on tarjolla mahtavia hiihtolatuja myös paljon etelämmässä. Yksi Helsingin latuverkosto kattaa runsaslumisina talvina jopa 200 kilometriä, joten valinnanvaraa riittää myös pääkaupunkiseudulla sivakoiville.

Kun mukaan voidaan laskea myös Espoon n. 200 kilometrin mittainen latuverkosto sekä Vantaan n. 250 kilometriä kattava hiihtolatujen valikoima, voidaan sanoa, että Suomessa pk-alueeltakin löytyy varmasti monenlaisia latuja. Pääkaupunkiseudulta löytyy myös hiihtohalli, jossa hiihtäjät pääsevät nauttimaan jopa noin kilometrin mittaisesta hiihtoradasta.

Vantaan hiihtoladut

Vantaan 250 kilometriä pitkät ladut ovat täysipäiväisesti käytössä ainakin silloin, kun talvi antaa parastaan ja hemmottelee hiihdon ystäviä runsaalla lumella. Hiihtolatujen kunnostus on tietysti aina kiinni siitä, millainen lumitilanne milloinkin vallitsee. Lisäksi myös resurssit vaikuttavat asiaan.

Vantaan alue on jaettu kolmeen osaan, joista yhtä hoitaa aina yksi latukone. Siispä latuja ei saada välttämättä ajettua kaikkialle samalla kertaa, mutta tarjolla on varmasti useampikin latu samanaikaisesti. Alkutalvesta tai vähälumisina talvina ladut saattavat olla pituudeltaan varsin paljon pohjoisen latuja lyhyempiä, mutta tehokkaalle harjoitukselle lyhyt lenkki ei toki ole mikään este. Lumisina aikoina hiihtäjät pääsevät Vantaallakin nauttimaan pitkistä ja upeista hiihtokokemuksista.

Vantaalta löytyy hiihtolatuja muun muassa seuraavista paikoista:

  • Hakunilan urheilupuisto
  • Sipoonkorven kansallispuiston ladut
  • Vierumäki
  • Hiekkaharju

Espoon hiihtoladut

Espoosta löytyy jopa 200 kilometriä hiihtolatuja, joista jopa 60 kilometriä on valaistuja. Valaistut ladut tekevätkin hiihtämisestä mukavampaa, kun lenkille voi lähteä vaikkapa työpäivän jälkeen. Hiihtolatuja lumetetaan muun pääkaupunkiseudun tapaan tykkilumella, kun sääolosuhteet lumettamisen sallivat.

Espoon hiihtoalueista ensisijaisesti kunnostetaan Oittaan ja Keskuspuiston latuja. Nämä paikat ovatkin varmimpia valintoja, kun lajista kiinnostunut etsii hiihtomahdollisuuksia Espoossa. Hiihtäjä voi myös alueella vuokrata suksia sekä saada voitelun suksensa voitelupalvelua käyttämällä. Tämä palvelu onkin erityisesti aloittelevalle hiihtäjälle mainio asia, sillä hiihtämisen aloittamiseksi ei tarvitse välttämättä heti opetella voitelua.

Espoon hiihtoladut löytyvät muun muassa seuraavista paikoista:

  • Oittaa
  • Leppävaara
  • Keskuspuisto
  • Nuuksio

Helsingin hiihtoladut

Helsingin latuverkosto koostuu noin 200 kilometristä hiihtolatuja. Ulkolatujen lisäksi Helsingissä voi hiihtää myös Kivikosta löytyvässä hiihtohallissa, jonka noin kilometrin mittainen latu palvelee hiihtoharrastajia myös silloin, kun sääolosuhteet eivät anna mahdollisuutta ulkona hiihtämiseen. Kivikon hiihtohallin käyttäjät pääsevät myös saunomaan hiihtolenkkinsä jälkeen, joten hallissa hiihtäminenkin on erittäin mukava kokemus.

Vähälumisina aikoina helsinkiläisten hiihtäjien kannattaa suunnata Paloheinään. Alueen lyhyemmät latuvaihtoehdot ovat niitä, jotka pidetään kunnossa, kun on vain pienikin mahdollisuus. Helsingistä esimerkiksi vasta lajista innostunut hiihtäjä voi löytää monenlaisia palveluita, mutta niistä tärkeimpinä voidaan mainita ainakin suksien vuokrauspalvelu sekä suksien huoltomahdollisuus.

Helsingistä löytyy muun muassa seuraavia hiihtopaikkoja:

  • Kivikon hiihtohalli
  • Pitäjänmäki
  • Paloheinä
  • Malmin lentokenttä
  • Tali

Kuten tämän tiedon perusteella voi todeta, löytyy pääkaupunkiseudulta varsin monia hiihtopaikkoja. Hiihtäjä löytääkin varmasti jonkinlaisen treenimaaston mihin aikaan talvea tahansa. Netistä on mahdollista etsiä tietoa siitä, missä kunnossa mikäkin latu on.

Muita hyviä vaihtoehtoja

Jos sattuu niin, että sääolosuhteiden vuoksi latujen ajaminen ei ole mahdollista, kannattaa suunnata hiihtohalliin. Se ei välttämättä kilpaile latujen pituudella luonnonlatujen kanssa, mutta siellä hiihtäminen onnistuu melkoisen varmasti. Etu on myös se, että hiihtäjä pääsee hiihtolenkin jälkeen saunaankin!

Hiihtoseurat tarjoavat myös pääkaupunkiseudulla mahdollisuuksia osallistua muun muassa hiihtokouluihin. Ne ovat myös usein jollakin tapaa mukana latujen ajamisessa ja niiden kunnossapidossa. Hiihtoseurojen puoleen kannattaakin kääntyä, jos haluaa vaikkapa lisätietoa lajista ja sen harjoittelusta.