Liikunnan tärkeys

Liikunnasta on aina hyötyä ihmiselle niin henkisen kuin fyysisen terveyden kannalta. Kaikkien ei missään nimessä tarvitse tähdätä oman lajinsa huipulle tai viedä kehoaan jatkuvasti äärirajoille. Jo päivittäinen käveleminen paikasta toiseen tuo keholle liikettä ja lihaksille happea. Lisäksi se vaikuttaa monilla muillakin positiivisilla tavoilla liikkujan elimistöön.

Liikunnan avulla voi pitää kehonsa kunnossa pidempään, ehkäistä esimerkiksi luuston rappeutumista ja parantaa unta. Hyötyliikunta, kuten portaiden valitseminen hissin sijaan tai työmatkan pyöräileminen autolla ajamisen sijaan, on erinomainen tapa lisätä liikettä arkipäiviin. Liikunnan hyödyt tuntuvat melko nopeasti. Esimerkiksi reippaan kävelyn jälkeen kehossa on enemmän happea ja mieli on virkeämpi.

Liikunnan merkitys lapsille

Liikunta on tärkeä osa niin aikuisen kuin lapsenkin arkipäivää. Kuntoilun avulla pieni ihminen oppii tärkeitä motorisia taitoja, kehittää osaamistaan liikunnan eri aloilla ja alkaa hahmottaa omaa kehoaan sekä käyttämään sitä. Jos urheilu on osa arkea jo lapsesta asti, pysyy liikunta varmasti osana elämää myös aikuisuudessa.

Lasten liikunnan ei toki tarvitse olla tietyn lajin huipulle tähtäävää valmentautumista, vaan se voi olla myös leikkiä ja hauskaa kisailua. On myös tärkeää, että perheen pienin harrastaa liikuntaa monipuolisesti eli sekä raskasta liikuntaa että lihaksistoa kuormittavaakin liikuntaa.

Kuntoilun hyödyt ikäihmisille

Ikääntyville henkilöille liikunta on aivan yhtä tärkeää kuin nuoremmillekin. Kun ihminen alkaa ikääntyä, alkavat myös luut haurastua ja toimintakyky heikentyä. Tätä vääjäämätöntä muutosta ei voi täysin estää, mutta siihen voi vaikuttaa harrastamalla aktiivisesti liikuntaa, vaikka ikää tuleekin lisää. Ikäihmisen tasapaino, lihasvoima, liikkuvuus ja jopa kävelykyky pysyvät yllä pidempään liikunnan avulla.

Ikäihmisen kuntoilu ei välttämättä ole enää huippuvauhdikkaita pallopelejä tai vaikkapa extreme-lajeja, mutta esimerkiksi käveleminen on erinomainen harrastusmuoto iäkkäälle. Marjastus, sienestys, puutarhanhoito ja muut tällaiset mukavat askareet ovat niin ikään omiaan vanhemman henkilön liikuntakalenterin osasiksi.

Ulkoilu vähentää stressiä

Liikunta on tärkeä osa eri-ikäisten ihmisten terveyden ja toimintakyvyn ylläpitoa. Se voi olla myös tapa opetella uusia asioita, tavata uusia tuttavuuksia tai päästä eroon joistakin terveysongelmista. Lisäksi liikunta on kuitenkin myös tapa hoitaa mieltä, kuten laskea stressiä ja lisätä serotoniinin tuotantoa.

Kävely metsässä tai muussa rauhallisessa ympäristössä voi auttaa rentoutumaan stressaavan arjen keskellä. Lisäksi se auttaa myös nukkumaan paremmin. Uniongelmat saattavat nimittäin aiheuttaa stressiä.

Kuntoilun tärkeys fyysiselle terveydelle

Jokainen varmasti tietää, että liikunnalla on monia terveyshyötyjä. Säännöllinen urheilun harrastaminen tehostaa koko kehon toimintaa. Esimerkiksi sydämen pumppaus tehostuu ja sen kuormitus siis näin ollen vähenee. Liikunta auttaa myös painonhallinnassa ja tällä tavalla auttaa ehkäisemään ylipainosta mahdollisesti aiheutuvia terveyshaittoja. Urheileminen parantaa kestävyyskuntoa, lihasvoimaa ja myös tasapainoa, joka auttaa pysymään pystyssä esimerkiksi talven liukkailla teillä.

Jos liikuntaa aktiivisesti harrastava sattuukin kaatumaan, on hänellä pienempi riski katkoa luita, sillä liikunta vahvistaa myös näitä kehomme tukipilareita. Vahvat luut ja lihakset sekä hyvä tasapaino auttavat jokaista aivan arkipäiväisissäkin tilanteissa, joten kuntoilu on ehdottomasti erittäin tärkeä osa jokaisen arkea ja miksei juhlaakin.

Liikunnan hyödyt näkyvät monella eri segmentillä

Liikunta on tärkeää kaikille ihmisille. Se parantaa sekä henkistä että fyysistä terveydentilaa lähes useimmissa tapauksissa. Itsestään huolehtiminen ja itsensä pitäminen terveenä on varmasti suurimman osan tavoite koko elämän ajan. Ei ole siis mitään syytä, miksei liikunta kuuluisi jokaisen elämään.

Kuntoilun ei tarvitse olla väkinäistä suorittamista, vaan liikkumaan voi lähteä rennommalla ja lempeämmälläkin otteella. Jokaiselle löytyy varmasti laji, jonka parissa itse viihtyy. Samalla voi tavata uusia ihmisiä, viettää aikaa ystäviensä kanssa ja tietysti pitää huolta omasta kehosta.