Vantaan hiihtoseuran historia ja tulevaisuuden suunnitelmat

Maastohiihto on erityisesti Skandinaviassa, Kanadassa ja Venäjällä suosittu urheilulaji. Se on myös perinteikäs liikuntamuoto, ovathan melkeinpä kaikki hiihtolajit kehittyneet sen pohjalta. Suomessa hiihto on varsin suosittu harrastus. Se ei ole mikään ihme, sillä latuja löytyy varsin paljon ja luntakin riittää.

Lajin harrastajia löytyy aina pienistä lapsista vanhuksiin ja vakavasti kilpaladuilla kamppailevista hiihtäjistä sunnuntaiurheilijoihin. Hiihtoseurat tarjoavat kuitenkin jotakin jokaiselle, ikään tai tasoon katsomatta.

Suomen Hiihtoliiton alaisuudessa toimii yhteensä noin 550 hiihtoseuraa, joista jokainen maksaa Suomen Hiihtoliitolle jäsenmaksua, jota vastaan seura puolestaan saa koulutusta ja esimerkiksi leiritoimintaa tarjottavaksi jäsenilleen.

Yksi niistä on Vantaan Hiihtoseura, joka toimii Vantaalla. Seuralla on kaikkiaan 900 jäsentä eli se on kohtuullisen suuri hiihtoseura. Esimerkiksi Espoon hiihtoseuralla jäseniä on noin 500, mikä on huomattavasti vähemmän, vaikka kaupungit ovat lähes yhtä suuria.

Vantaan hiihtoseuran merkkitapahtumia

Vantaan hiihtoseura on historiansa aikana isännöinyt niin SM-hiihtoja kuin Suomen Cupiakin. Sen riveistä löytyvien kannatusjäsenten avulla se saa järjestettyä myös paljon hiihtoja nuorille urheilijoille aina sarjahiihdoista lähtien.

2000-luvun alkuvuosina se sai riveihinsä yhden tunnetuimmista urheilijoistaan, vuoden 2011 perinteisen tyylin 15 km maailmanmestarin, Matti Heikkisen. Hän onkin noussut viimeisten vuosien aikana yhdeksi seuran keulakuvista.

Vuonna 2014 Vantaan hiihtoseura päätti panostaa toden teolla myös nuorisopuolensa valmennukseen ja palkkasi seuran ensimmäisen palkatun valmentajan nuorille hiihtäjille. Seuran puikoissa häärivä Seppo Räty on myös kertonut, että tavoitteena on nostaa entisestään erityisesti naisten tasoa.

Vantaan hiihtoseuran tarjonta

Kuten nimestäkin voi jo päätellä, on Vantaan hiihtoseura nimenomaan keskittynyt maastohiihtoon. Se on saanut Suomen Hiihtoliiton laatuseuran tittelin. Tämän lisäksi se on myös Nuoren Suomen Sinettiseura. Tämän tunnustuksen saavat seurat, jotka ovat osoittaneet lapsille ja nuorille järjestettävän toimintansa olevan laadukasta.

Vantaan hiihtoseura tarjoaa tietysti hiihdon kilpailutoimintaa sekä valmennusta, mutta lisäksi se mahdollistaa myös paljon muuta. Hiihdosta kiinnostuneet jäsenet voivat sen avulla saada koulutusta esimerkiksi ohjaajiksi.

Tämä hiihtoseura tarjoaa useimpien muiden tavoin toki myös paljon toimintaa lapsille ja nuorille. Yhtenä esimerkkinä tästä on lasten hiihtokoulu. Vantaan Hiihtoseura tarjoaa toki myös ohjelmaa vanhemmillekin jäsenille, kuten leirejä ja erilaista neuvontaa.

Vantaan hiihtoseuran toiminta ei rajoitu pelkästään hiihtämiseen, sen ohjaamiseen tai valmentamiseen, vaan se huolehtii myös Skiexponkamapörssin järjestämisestä.

Vantaan hiihtoseura tulevaisuudessa

Vantaan hiihtoseuran johtokunta valitaan aina vuodeksi kerrallaan. Sen kokoonpano tietysti vaikuttaa jonkin verran siihen, kuinka seura tulee jatkossa kehittymään. Lisäksi myös seuran urheilijoilla ja heidän kehittymisellään on oma osansa tähän. Vantaan hiihtoseuralta on lupa odottaa nousua ainakin naisten osalta, sillä muutamien vuosien kuluessa seura tulee ainakin johtohahmojen mukaan nousemaan Suomen tasolla lähemmäs kärkeä.

Miesten osalta seura onkin jo pidempään ollut kärkiseurojen tuntumassa. Tähän on tietenkin osaltaan ollut vaikuttamassa maailmanmestari Matti Heikkinen. Hänen lisäkseen Vantaan hiihtoseuran miehistä löytyy monia muitakin Suomen tasolla kovia tekijöitä. Seura saakin useimmiten kasaan jopa kolme viestijoukkuetta SM-tason kisoihin.

Yhteistyötä muiden kanssa

Vantaan hiihtoseuran haasteena ovat varmasti tulevaisuudessakin olosuhteet, jotka eivät eteläisessä Suomessa ole aina parhaimmillaan kauden aikana. Seuran toiminta keskittyy Hakunilaan, jossa latujen ja muiden puitteiden paikalleen saaminen on periaatteessa varsin sujuvaa. Säätila kuitenkin vaikuttaa myös tykkilumen käyttöön, joten olosuhteiden vaikutusta ei voi kokonaan unohtaa.

Vantaan Hiihtoseura tekee tiivistä yhteistyötä yleisurheiluseura Kenttäurheilijat-58:n kanssa ja suunnistusseura Pihkaniskojen kanssa. Niiden kanssa se saa vietyä toimintaansa paremmin eteenpäin. Yhteistyö tulee varmasti jatkumaan ja kantamaan hedelmää jatkossakin.